top of page

STAGNATION AV ANDEL KVINNOR I STYRELSERUMMEN

Den senaste rapporten Styrelsekartläggning 2024 från Almi visar att andelen kvinnor i företagsstyrelser står stilla. 

År 2024 är 21 procent av styrelseledamöterna kvinnor, vilket är samma nivå som förra året. Andelen företag med jämställda styrelser är också oförändrad på 16 procent, och 41 procent av företagen har minst en kvinna i styrelsen. 

När det gäller ordförandeposter är situationen liknande, med endast 15 procent kvinnor som innehar dessa positioner. 


En positiv förändring kan dock noteras när det gäller andelen kvinnor som är VD, där siffran har ökat från 14 till 15 procent. 

Mellan 2023 och 2024 har det tillkommit 1 710 kvinnor som styrelseledamöter. 

Detta innebär att fler företag uppfyller kriterierna i styrelsekartläggningen, men trots att antalet kvinnor ökar, gör andelen det inte. 


För nytillkomna platser ligger andelen kvinnor på 26 procent, vilket fortfarande är relativt lågt jämfört med tidigare år. Sedan den första kartläggningen 2013 har andelen kvinnor i styrelser ökat till 35 procent. 

En prognos från förra året indikerade att jämställdhet i styrelserna skulle kunna uppnås runt 2050, men med årets resultat behöver stagnationen brytas för att detta ska bli möjligt. 



Andelen kvinnor som styrelseledamöter 2024


DET STÅR STILLA I STYRELSERUMMEN ur ett jämställdhetsperspektiv

när Almi tittat på andelen företag som har två eller fler ledamöter är stiltjen nästan total.

På elva år har andelen företag som har minst två ordinarie ledamöter ökat med en procentenhet.

Antalet företag växer varje år och därmed antalet styrelseledamöter, men fortfarande väljer nästan hälften av alla ägare att inte jobba aktivt med styrelsen som strategisk resurs. Det gör också att färre företagare letar efter styrelseledamöter. Det gynnar inte heller jämställdheten.

DEN ENDA PARAMETER som går framåt är andelen kvinnor som är VD.

Den ökar med en procentenhet från 2023 till 2024 och landar på 15 procent.


Andel bolag med kvinna som VD

Vad gäller kvinnors representation i styrelserummen sorterat på bransch står utvecklingen stilla i fem av sju branscher.

Kultur och fritid samt annan serviceverksamhet ökar med en procentenhet. Liksom tidigare år finns störst andel företag som har minst en kvinna i styrelsen inom vård/utbildning (71 procent) och annan serviceverksamhet (66 procent).


Minst BÄST andel finns inom industri/tillverkning (29 procent) och handel/reparation/transport (36 procent). Av alla företag totalt sett

har 41 procent minst en kvinna i styrelsen.

Även det ligger på samma nivå som 2023. När mätningarna började 2013 låg andelen bolag som har en kvinna i styrelsen på 35 procent.


Andel bolag med minst en kvinna som ordinarie ledamot i styrelsen. Nationell jämförelse utifrån bransch 2024


EN KVINNA PÅ ORDFÖRANDEPOSTEN I 15 PROCENT AV FÖRETAGEN


Stagnationen i utvecklingen gäller även på ordförandeposten.

Störst andel kvinnor har Södermanland där 21 procent av företagen har en kvinna som leder styrelsearbetet. Däremot har andelen minskat med en procentenhet sedan förra året.

Lägst andel har Jönköping och Kalmar där bara 10 procent av företagen har en kvinna som ordförande.


JÄMSTÄLLDA STYRELSER GER BÄST RESULTAT BÅDE TILL OMSÄTTNING OCH VINST


I analysen Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet, gjort av bolagen som redovisas i styrelsekartläggningen där hon lagt till ekonomiska mätetal visar tydligt att jämställda styrelser ger bäst resultat både sett till omsättning och vinst.

Det finns beskrivet i rapporten Könsdiversifiering i bolagsstyrelser och företagsprestation* från 2021.

I rapporten konstateras att ojämn könsfördelning medför förbisedda möjligheter till ekonomisk tillväxt. Det innebär utifrån statistiken i den här kartläggningen att 84 procent av de företag som har minst två ordinarie ledamöter missar den möjligheten. Här finns en enorm potential!

Och en stor utmaning att öka kunskapen om vad jämställdhet kan göra för tillväxt och goda resultat.


Mellan 2023 och 2024 har antalet företag som har jämställda styrelser ökat med 753, från 9 653 till 10 406. Däremot står andelen stilla.

Det är, som förra året, 16 procent av företagen som har en jämställd styrelse.

I kartläggningen utgår Almi från att fördelningen av ledamöter ska vara minst 40/60 för att uppfylla kriteriet jämställd styrelse.


RESULTATEN FRÅN FORSKNING visar tydligt nyttan med jämställda styrelser på en övergripande nivå. Självklart är det inte så enkelt som att rekrytera en person som kommer med andra erfarenheter och kompetenser när det kommer till de enskilda företaget. För likaväl som forskningen visar att det är lönsamt att tänka jämställt visar den också att vi har lättare för att samarbeta med de som är lika oss själva.


Det krävs med andra ord en struktur och kultur i en styrelse så att den är redo ta vara på de fördelar det innebär att vara olika. Visst går det fortare och smidigare att komma fram till beslut om alla tänker lika, men det blir också mer riskfyllt. Styrelsen går miste om perspektiv som kan göra skillnad på vinst och förlust.


CHECKLISTA FÖR FRAMGÅNGSRIKT STYRELSEARBETE:


  • Tydlig målbild – vad vill du som ägare med bolaget?

    Ta fram ett ägardirektiv. Det ger styrelsen rätt förutsättningar för att göra ett bra jobb.

  • Tydliggör roller i bolaget. Det gäller särskilt om ni är flera delägare.

  • Analysera vilka kompetenser som behövs för att nå företagets mål – tillsätt ledamöter utifrån företagets behov. Det växlar över tid.

  • Välj en extern styrelseordförande och/eller externa styrelseledamöter.

  • Bygg tillit och förtroende i styrelsen.

  • Ha ett strukturerat arbetssätt.

    • En årsplan för att planera styrelsens arbete.

    • Väl underbyggda underlag som skickas ut i god tid innan möten.

    • Minst fyra styrelsemöten per år.

    • Ha en medveten och inkluderande struktur på mötena.

  • Utvärdera styrelsearbetet löpande.


SÅ KAN EN ORDFÖRANDE SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT FRAMGÅNGSRIKT OCH INKLUDERANDE STYRELSEARBETE:


  • TRYGGHET Låt alla komma till tals utan att värdera det som sägs.

  • HA TYDLIGA ROLLER I STYRELSEN Särskilt viktigt om vd inte bara är föredragande utan också ledamot i styrelsen.

  • SKAPA MÖTESSTRUKTUR MED TYDLIGHET I VAD SOM SKA GÖRAS PÅ MÖTET:

1. Skicka ut tydligt underlag med information och uppgift i god tid innan mötet.

2. Synliggör olika kompetenser hos alla.

3. Fånga in allas inspel till beslut.

4. Premiera diskussion där många aspekter kommer in.

5. Håll koll på taltiden så att alla får utrymme att ge sin syn på olika ärenden.

  • ANPASSA MÖTESTIDEN På vilken tid läggs möten, passar det alla?

  • INKLUDERA Var tydlig med att inkludering är en viktig fråga.

    Be om inspel när det fungerar optimalt och när det fungerar mindre bra. Prata och synliggör de här frågorna.


Samtliga tabeller i rapporten är baserad på företag med minst fem miljoner i omsättning och/eller minst fem anställda med minst två ordinarie ledamöter i styrelsen. Det är totalt 64 375 aktiebolag. De företag som har enbart en ordinarie ledamot antas inte kunna bedriva något aktivt styrelsearbete. För att uppfylla kriterierna för en jämställd grupp ska fördelning vara 40/60.



WOICES REFLEKTIONER


Den senaste rapporten från Almi visar alltså att utvecklingen för kvinnors representation i företagsstyrelser står stilla, vilket är oroande.

Trots att andelen kvinnor som styrelseledamöter är 21 procent, samma nivå som förra året, är det tydligt att framstegen är långsamma.

Det är särskilt bekymmersamt att andelen företag med jämställda styrelser är kvar på 16 procent och att endast 15 procent av ordförandeposterna innehas av kvinnor. Detta speglar en stagnation som kan hindra företag från att nå sin fulla potential.


Det finns en viss positiv förändring när det gäller andelen kvinnor som är verkställande direktörer, som har ökat från 14 till 15 procent.

Även om det är ett steg i rätt riktning, måste det noteras att den övergripande andelen kvinnor i styrelser fortfarande är otillräcklig, särskilt med tanke på att endast 26 procent av nytillkomna styrelseledamöter är kvinnor.


Rapporten visar även att det finns betydande skillnader mellan branscher.

Vård och utbildning visar den högsta andelen kvinnor i styrelser, medan industri och tillverkning ligger på en betydligt lägre nivå.

Detta pekar på en brist på jämställdhet i vissa sektorer, vilket kan påverka företagets prestation negativt.


Det faktum att endast 15 procent av företagen har en kvinna som ordförande är chockerande. Det är uppenbart att det finns en kulturell och strukturell motståndskraft mot förändring i styrelserna.

Detta är en stor utmaning, särskilt med tanke på att forskningen visar att jämställda styrelser leder till bättre resultat både i omsättning och vinst. Det innebär att ojämn könsfördelning inte bara är en fråga om rättvisa, utan också en fråga om affärsresultat.


En annan viktig aspekt är att många företag fortfarande inte ser styrelsen som en strategisk resurs. Nära hälften av alla ägare väljer att inte aktivt arbeta med sina styrelser, vilket begränsar möjligheten att rekrytera kompetenta och diversifierade ledamöter.

Det är avgörande att öka medvetenheten om vikten av att ha en jämn könsfördelning i styrelserna, inte bara för att uppfylla kriterier utan också för att maximera företagets potential.


Slutligen, trots att antalet företag med jämställda styrelser har ökat, står andelen stilla på 16 procent. För att verkligen uppnå en jämställd representation i styrelserna krävs en förändring i både kultur och struktur. Det handlar inte bara om att rekrytera kvinnor utan också om att skapa en inkluderande och öppen miljö där olika perspektiv värderas. Det finns en enorm potential för företag som vågar satsa på jämställdhet, och det är dags att agera för att bryta stagnationen i styrelserummen.

Comentarios


bottom of page